Καρκίνος του Προστάτη
Τι είναι ο Καρκίνος του Προστάτη
Ο προστάτης είναι ένας αδένας που αποτελεί μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα και έχει σχήμα καστανού. Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό και περιβάλλει ένα τμήμα της ουρήθρας.
Η κύρια λειτουργία του προστάτη είναι η παραγωγή υγρού που συμβάλλει στη δημιουργία του σπέρματος. Ο καρκίνος του προστάτη είναι πλέον συχνός καρκίνος στον άνδρα μετά την ηλικία των 50 ετών και η δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου από καρκίνο. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ περίπου 30.000 άνδρες πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του προστάτη, ενώ 230.000 νέες περιπτώσεις εμφανίζονται κάθε χρόνο. Αυτό το γεγονός τον έχει αναγάγει σε πρόβλημα δημόσιας υγείας που γίνεται διαρκώς εντονότερο λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής.
Ο καρκίνος του προστάτη προέρχεται από τον ανώμαλο πολλαπλασιασμό των αδενικών κυρίως κυττάρων του προστάτη υπό την επίδραση της ορμόνης τεστοστερόνη. Με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα ένας στους 6 έως 8 άνδρες θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη σε κάποια στιγμή της ζωής του.
Πρόληψη του Καρκίνου του Προστάτη
Κατάλληλη ηλικία για να αρχίζει ο προληπτικός έλεγχος είναι τα 50 χρόνια εκτός αν υπάρχει επιβάρυνση με καρκίνο προστάτη στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον, οπότε ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών.
Η πρόληψη του καρκίνου του προστάτη έχει γίνει αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας η οποία στηρίζεται είτε σε στατιστικά και επιδημιολογικά δεδομένα, είτε σε εργαστηριακές ή κλινικές μελέτες χωρίς να υπάρχουν ακόμη οριστικά στατιστικά συμπεράσματα.
Όμως η μείωση του ποσοστού του λίπους και των κεκορεσμένων λιπαρών οξέων στο καθημερινό διαιτολόγιο φαίνεται να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη. Ενθαρρυντικά αποτελέσματα φαίνεται ότι δίνει η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης D και E και το ίδιο ισχύει και για τις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στη ντομάτα, το πεπόνι, το καρπούζι, τα βερύκοκα, τη σόγια.
Έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη είναι μια νόσος σοβαρή αλλά όχι πάντοτε θανατηφόρος. Έχει αργή εξέλιξη και όσο πρωιμότερη είναι η διάγνωσή τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ριζικής θεραπείας.
Ο καρκίνος του προστάτη δεν έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συμπτώματα, μια και η συχνοουρία, δυσουρία και η νυκτουρία που μπορεί να προκαλέσει είναι συμπτώματα και άλλων ουρολογικών παθήσεων. Η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με τη μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) παράλληλα με δακτυλική εξέταση. Ο συνδυασμός αυτών των δύο εξετάσεων αρκεί για την κλινική διάγνωση, η οποία πρέπει να επιβεβαιώνεται με βιοψία του προστάτη.
Θεραπεία του Καρκίνου του Προστάτη
Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις του καρκίνου του προστάτη που εφαρμόζονται είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό.
Α) Προσεκτική παρακολούθηση. Εφαρμόζεται σε ασθενείς με πολύ μικρούς όγκους, σε πολύ πρώιμο στάδιο και με αργή ανάπτυξη του όγκου. Η παρακολούθηση πρέπει να είναι πολύ στενή, έτσι ώστε να προταθεί η κατάλληλη θεραπεία μόλις παρουσιαστεί η ένδειξη.
Β) Ριζική θεραπεία Ριζική θεραπεία προτείνεται σε ασθενείς ηλικίας κάτω των 73-75 ετών σε σχετικά καλή γενική κατάσταση, με εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη. Η συνιστώμενη ριζική θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη είναι η ριζική προστατεκτομή κατά κύριο λόγο και η εξωτερική ακτινοβολία ή η βραχυθεραπεία κατά δεύτερο λόγο. Τυχόν συνέπειες αυτής της θεραπείας αντιμετωπίζονται με χρήση συσκευών ή φαρμάκων.
Γ) Ορμονοθεραπεία. Η δημιουργία και ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη εξαρτώνται από την ορμόνη τεστοστερόνη. Ο αποκλεισμός της παραγωγής ή της δράσης της τεστοστερόνης είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την διακοπή ή την επιβράδυνση της ανάπτυξης του καρκίνου του προστάτη και επιτυγχάνεται είτε με χειρουργική αφαίρεση των όρχεων, είτε με τη χρήση αντιαδρογόνων φαρμάκων που δεν επιτρέπουν στην τεστοστερόνη να εκδηλώσει τη δράση της.
Η επιλογή της θεραπείας είναι αποτέλεσμα ιατρικής συνεκτίμησης πολλών παραγόντων.
Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη είναι πολύ σημαντική γιατί προσφέρει στον ασθενή τη δυνατότητα της οριστικής απαλλαγής από τη νόσο.
Γι’ αυτό τον λόγο όλοι οι άνδρες από την ηλικία των 50 ετών και άνω πρέπει να υποβάλλονται σε προσδιορισμό PSA αίματος και να συμβουλεύονται έναν ουρολόγο μία φορά το χρόνο. Η πρόληψη του καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνει κυρίως διατροφικά μέτρα, όπως τη μείωση των τροφών που περιέχουν λίπη, και την αύξηση των τροφών που περιέχουν βιταμίνη D, E και αντιοξειδωτικές ουσίες, που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη.